Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-03-21 15:30:52
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić lukier?, Freepik valeria_aksakova, Pixabay kaboompics
Nie wyobrażamy sobie świątecznych mazurków, babek i ciast bez lukrowej ozdoby. Lukier to nasz przyjaciel, nie może się nie udać. Radzimy, jak zrobić pyszny i doskonały lukier! Nawet jeśli zmienimy nieco zalecane proporcje produktów i tak będziemy mieć czym polać ciasto. Najwyżej lukier będzie mniej zgodny z naszymi wyobrażeniami, ale przecież i tak nikt się nie zorientuje, że miał wyglądać lub smakować inaczej. Lukier jest także naszym sprzymierzeńcem, ponieważ dzięki swojej otulającej funkcji potrafi ukryć niejedno kuchenne wykroczenie. Babka popękała, a mazurek wyszedł jakiś nieforemny? Teraz do akcji powinien wkroczyć lukier, dzięki któremu ukryjesz mankamenty i zabłyśniesz jako doskonała gospodyni.
Jest wiele rodzajów lukru. Przepisy na nie poznacie za chwilę. Pamiętajcie , że lukier nie zawsze musi być mleczno biały, od ilości dodanego do cukru płynu zależy natężenie bieli. Można mu także nadać jakiś inny kolor za pomocą naturalnych barwników. Jeśli chcesz żeby lukier był żółty dodaj odrobinę kurkumy, natomiast wiosenną zieleń uzyskasz mieszając lukier z młodym jęczmieniem. Smak lukru można modyfikować dodając soku z owoców cytrusowych - cytrynowego i pomarańczowego.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Choć wszystkie wymienione przepisy zawierają cukier puder, można także przygotować lukier na bazie cukru tradycyjnego czyli ziarnistego. Jeśli więc nie macie akurat w domu cukru pudru nie musicie lecieć po niego do sklepu. Wystarczy tradycyjny cukier zmiksować aż do uzyskania proszku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.